Πριν λίγο καιρό είχα μια συνομιλία με έναν φίλο κατά τη διάρκεια ενός μικρού διαλείμματος για καφέ στο κέντρο. Το μεγάλο ερώτημα ήταν “Είναι καλή ιδέα να επενδύσω σε μια καφετέρια;”
Η πολύ σύντομη απάντηση είναι ναι, μην ανησυχείτε. Είναι μια επιχείρηση και ως εκ τούτου μπορεί να είναι επικερδής, και πολύ επικερδής.
Αλλά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επένδυση. Ναι, είναι μια δύσκολη απόφαση, θα σας απογοητεύσω λίγο.
Είναι ένα από αυτά τα “ειδικά” επιχειρηματικά μοντέλα όπου μπορείτε να πέσετε σε μια μεγάλη παγίδα.
Πώς το γνωρίζω;
Έχω παράγει καφέ για πολλά χρόνια και υπόπτευα άλλους ανθρώπους να παράγουν και να σερβίρουν καφέ, ποτά και φαγητό για τις επιχειρήσεις μου, είτε στο ξενοδοχείο μου είτε σε άλλα καταστήματα σε διάφορες τοποθεσίες (αυτό παίζει μεγάλο ρόλο). Και κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έκανα μερικές σημαντικές παρατηρήσεις που δικαιολογούνταν πάντα με την εμπειρία μου ως πιστός θαυμαστής και πελάτης του καφέ σε όλο τον κόσμο.
Λατρεύω τον καφέ, αλλά όταν πρόκειται για δουλειές, πρέπει να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά. Βλέπω καφετέριες να ανοίγουν και να κλείνουν σε μηδενικό χρόνο.
Αλλά απλώς και μόνο επειδή αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων υπάρχει για πάντα δεν σημαίνει ότι και θα επιτύχετε.
Γιατί Μία Καφετέρια Δεν Είναι Πάντα Καλή Επιχειρηματική Ιδέα
Πριν αναλύσουμε το πλήθος των παραγόντων που ανέφερα στον πρόλογο, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας την συνομιλία που είχα.
Ο φίλος μου παρατήρησε ότι μια καφετέρια που συχνάζαμε δεν πήγαινε πολύ καλά. Βλέπω λιγότερους ανθρώπους κάθε μέρα. Τι συμβαίνει με αυτό το μέρος;
Μακάρι να ήταν μόνο ένα πράγμα, απάντησα. Σου αρέσει ο καφές εκεί;
Όχι, όχι πολύ βαρύς και ακριβόε.
Σου αρέσει ο εξωτερικός χώρος;
Όχι πολύ, δεν υπάρχει μουσική έξω
Γιατί άλλαξαν τόσο ωραίο μενού φαγητού;
Ναι, το νέο μενού είναι χάλια
Πού είναι οι ιδιοκτήτες; Δεν τους συναντούμε σχεδόν ποτέ.
Ακριβώς, και φαίνεται ότι το υπηρεσιακό προσωπικό είναι εκτός ελέγχου
Για μένα, αυτά είναι σημάδια εγκατάλειψης. Όταν οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το προσωπικό.
Και μετά θυμήθηκα κάτι και ρώτησα.
Τι γίνεται με τον ανταγωνιστή τους που απέχει 500 μέτρα;
Τι εννοείς;
Κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το μέρος, αισθάνομαι μια πολύ αρνητική ενέργεια που με περιβάλλει. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω, αλλά δεν νιώθω άνετα.
Ο καφές τους είναι υπέροχος.
Συμφωνώ, ένα από τα καλύτερα της γειτονιάς μας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν αντέχω να βλέπω αυτόν τον διευθυντή. Δεν είναι το «ιδανικό» άτομο για αυτήν τη θέση.
Λοιπόν, συμφωνώ εδώ. Έχει πάντα κακή διάθεση. Και φωνάζει πάρα πολύ.
Βλέπεις λοιπόν, αυτή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά. Δεν μπορεί να φωνάζει εκεί. Ας το κάνει όταν το κατάστημα είναι κλειστό, αν και δεν συμφωνώ με ένα τέτοιο προφίλ διαχείρισης. Υπάρχουν άλλες λύσεις για να κάνετε τους ανθρώπους να δουλεύουν αποτελεσματικά για εσάς.
Όπως;
Πρώτον, πρέπει να είστε φιλικοί. Για να απολαύσετε τη διαμονή σας και να μιλήσετε ευγενικά. Για να δείξετε ότι διασκεδάζετε και χαμογελάτε. Να ενθαρρύνετε το προσωπικό και να ανταμείβετε την καλή απόδοση. Συζητήστε με πελάτες, χτίστε σχέσεις και πολλά άλλα. Ω, και να πληρώνετε εγκαίρως το προσωπικό σας.
Σωστά, σίγουρα. Αλλά επιτρέψε μου να σε ρωτήσω.
Είναι καλή ιδέα να επενδύσει κάποιος σε μια καφετέρια;
Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά γενικά, δεν θα σας ενθαρρύνω να το κάνετε αυτό. Εννοώ, όχι με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των 2 καφέ.
Ποιο είναι το σημείο που θέλεις να επισημάνεις εδώ;
Αυτά τα καταστήματα δεν μπορούν να επιτύχουν πολύ στην αγορά για έναν λόγο που δεν είναι πολύ προφανής.
Πραγματικά? τι είναι αυτό?
Πόσα άτομα παράγουν καφέ και φαγητό σε μια δεδομένη στιγμή; ρώτησα
1, 2, 3 το πολύ απάντησε.
Και πόσα άτομα είναι υπεύθυνα για την υπηρεσία και όλες τις άλλες λειτουργίες (αναπαραγωγή μουσικής, καθαρισμός, αποθήκευση, μεταφορά αγαθών, διευθυντής, θυρωρός, σερβιτόροι, βοηθοί);
6, 7, και μερικές φορές 10 ή και περισσότεροι
Ακριβώς, γι ‘αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται χωρίς να παράγουν καφέ και φαγητό. Σίγουρα, αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για να προσφέρουν μια εξαιρετική εμπειρία, αλλά είναι μεγάλο έξοδο για την επιχείρηση. Μισθοί, φόροι, ημερήσια έξοδα, εμπορεύματα, πωλητές, πληρωμή του μισθώματος, λογαριασμοί κ.ο.κ. Μια επιχείρηση χρειάζεται ανθρώπους που παράγουν προιόν και υπηρεσίες, πρώτα απ ‘όλα.
Και συνέχισα…ας πούμε ότι υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών ανταλλακτικών για μαγειρικά σκεύη. Και ας φανταστούμε ότι έχουν πελάτες που πληρώνουν και υπάρχουν παραγγελίες που πρέπει να εκπληρωθούν. Και ας πούμε ότι έχουν 20 άτομα που παράγουν μεταλλικά εξαρτήματα και 10 άτομα για τις άλλες εργασίες. Αυτή είναι πιθανώς μια υγιής επιχείρηση (εξαρτάται και από άλλους παράγοντες). Αλλά αν το ίδιο εργοστάσιο έχει μόνο 5 άτομα που παράγουν και 10 άτομα για τα υπόλοιπα, αυτό δεν είναι μια υγιής επιχείρηση.
Α!, ναι, χαμογέλασε.
Έτσι, εάν θέλεις να επενδύσεις σε μια καφετέρια, υπάρχουν και άλλα μοντέλα που μπορείς να ακολουθήσετε.
Εδώ η συνομιλία μας διακόπηκε, αλλά ας προχωρήσουμε με την ανάλυσή μας!
Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη
Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τόσα πολλά κόστη για να υπολογίσετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επένδυση. Τουλάχιστον, αυτό κάνω, δεν μου αρέσει να τζογάρω με τις επιχειρήσεις.
Ας υπογραμμίσουμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες για μια καφετέρια και στη συνέχεια θα τους αναλύσουμε ώστε να πάρετε μια ιδέα!
- Τοποθεσία (χώρα, πόλη, περιοχή, κυκλοφορία ανθρώπων που έχουν οπτική επαφή με το κατάστημα)
- Ανταγωνισμός (τοπικός)
- Τύπος & υπηρεσίες (πολυτέλεια, γρήγορη λήψη καφέ, μίνι τοπικό κατάστημα, εσωτερική / εξωτερική, με μπαρ και φαγητό, παράδοση, άλλες υπηρεσίες)
- Επενδύσεις (ίδια κεφάλαια, franchise, δάνειο, επενδυτές, εξοπλισμός)
- Κόστος λειτουργίας (μισθοί & μπόνους, ενοικίαση, λογαριασμοί, εμπορεύματα, προμηθευτές, προμήθειες, άλλα)
- Μάρκετινγκ & διαφήμιση (διαδίκτυο, εκτός)
Για να αναλύσουμε αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες και να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση καφετερίας, πρέπει να προχωρήσουμε με τα 5 στοιχεία του επιχειρηματικού μοντέλου, όπως περιγράφονται στο βιβλίο Getting to Plan B (Randy Komisar, John Mullins).
Δίνω μια πιο λεπτομερή ανάλυση αυτής της διαδικασίας στο άρθρο “Mirasee – Business Ignition Bootcamp Review“.
Τα 5 Στοιχεία του Επιχειρηματικού Μοντέλου
Αυτά είναι:
- Μοντέλο εσόδων: τι πρόκειται να πουλήσετε και τι θα πείσει τους ανθρώπους να αγοράσουν
- Μοντέλο μικτού περιθωρίου: πόσα χρήματα κερδίζετε από κάθε πώληση που πραγματοποιείτε
- Μοντέλο κεφαλαίου κίνησης: ο ενδιάμεσος χρόνος μεταξύ της στιγμής που τα χρήματα βγαίνουν από την επιχείρησή σας (έξοδα) και όταν επιστρέφουν περισσότερα από αυτά πίσω στην επιχείρηση
- Μοντέλο λειτουργίας: τι κοστίζει για να συνεχίσετε την επιχείρησή σας να λειτουργεί καθημερινά
- Μοντέλο χρηματοδότησης: πώς θα πληρώσετε για τα πάντα, έως ότου η επιχείρησή σας μπορεί να αρχίσει να πληρώνει από μόνη της
Μοντέλο εσόδων
Το μοντέλο εσόδων αφορά όλες τις προσφορές σας, τις τιμές, τη μοναδική σας πρόταση αξίας, το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Πώς θα δημιουργήσετε έσοδα;
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα:
Η Starbucks πωλεί καφέ εξαιρετικής ποιότητας σε πολύ υψηλές τιμές προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία πελατών σε ένα εξειδικευμένο περιβάλλον. Υπάρχουν καταστήματα στη χώρα μου και σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν παρόμοια εμπειρία.
Η πλειονότητα των καφετεριών στη χώρα μου πωλούν καφέ σε μεσαίες έως υψηλές τιμές προσφέροντας μια καλή εμπειρία πελατών
Υπάρχουν τοπικές καφετέριες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μοντέλο “παράδοσης”. Οι πελάτες παραγγέλνουν καφέ αλλά τον καταναλώνουν εκτός καταστήματος. Σε μερικά από αυτά τα καταστήματα, οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους εκεί.
Υπάρχουν τοπικά καταστήματα που πωλούν καφέ μαζί με μια μεγάλη γκάμα άλλων προϊόντων, που σχετίζονται με τον καφέ άμεσα ή όχι. Μπορείτε να αγοράσετε έναν καφέ σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, μπουφέδες ή ακόμα και σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, στάδια, αεροδρόμια, λιμάνια ή εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και ούτω καθεξής.
Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε καφέ-μπαρ που λειτουργούν συνήθως σε διαφορετικές ώρες από τις άλλες καφετέριες ή στα παραλιακά μπαρ.
Υπάρχουν καφετέριες που προσφέρουν παράδοση στο χώρο σας και άλλες υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τον καφέ.
Και αν το αναλύσετε περαιτέρω, είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε περισσότερες παραλλαγές και τύπους καφενείων και καφετεριών.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναλύσουμε τον παράγοντα “Τοποθεσία” που είναι κλειδί.
Υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία σερβιρίσματος καφέ σε μεγάλες πόλεις, τουριστικούς προορισμούς, μικρά χωριά, στους δρόμους, μέσα σε κτίρια.
Πρέπει να αξιολογήσετε την κυκλοφορία πεζών, την κυκλοφορία αυτοκινήτων, τα σημεία πρόσβασης και τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να επισκεφθείτε διάφορες τοποθεσίες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να μάθετε αν υπάρχει αρκετή κίνηση όλη την ημέρα. Επειδή ως τοπική επιχείρηση, ένα καφενείο βασίζεται σε ανθρώπους που περπατούν στους δρόμους ή περνούν από την περιοχή.
Πώς λειτουργούν οι ανταγωνιστικές καφετέριες στην περιοχή που σας ενδιαφέρει; Θα ακολουθήσετε την προσέγγισή τους ή θα πρέπει να επενδύσετε σε διαφορετικό τύπο καφενείου;
Πόσο πρέπει να χρεώνετε ανά καφέ; Ποιες άλλες υπηρεσίες ή προϊόντα πρόκειται να προσφέρετε;
Και τι γίνεται με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση; Πώς θα προωθήσετε το νέο σας κατάστημα στην αγορά; Θα βασιστείτε σε συνδέσεις εκτός διαδικτύου και μαζική διαφήμιση; Θα δημιουργήσετε έναν ιστότοπο; Πρόκειται να δημιουργήσετε προφίλ κοινωνικών μέσων;
Μοντέλο μικτού περιθωρίου
Το μοντέλο αυτό αφορά πόσα χρήματα κερδίζετε από κάθε πώληση που πραγματοποιείτε.
Σε οποιαδήποτε επιχείρηση, υπάρχουν 2 τύποι κόστους:
- Το πρότυπο – αυτά που πληρώνετε ανεξάρτητα από το πόσα προϊόντα πουλάτε (ενοίκιο, μισθοί προσωπικού κ.λπ.)
- Το κόστος που σχετίζεται με τις πωλήσεις. Στην περίπτωσή μας, το κόστος που πληρώνετε όταν πουλάτε έναν καφέ.
Σε αυτό το σημείο, θα αναλύσουμε μόνο το κόστος που σχετίζεται με τις πωλήσεις.
Και ας πούμε ότι το καφενείο μας πωλεί μόνο φλιτζάνια καφέ.
Παράδειγμα:
Ας υπολογίσουμε το κόστος ενός φλιτζανιού καπουτσίνο. Είναι καφές, νερό, γάλα και ίσως μερικές σταγόνες κανέλας συν ένα ποτήρι νερό και μερικά μπισκότα (στην περίπτωση που προσφέρουμε μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη). Μετά από μια διεξοδική έρευνα, εκτιμούμε το κόστος ενός καπουτσίνο σε 0,60 ευρώ. Εάν αποφασίσουμε να πουλήσουμε ένα φλιτζάνι καπουτσίνο για 4,00 ευρώ, τότε το μεικτό περιθώριο είναι 3,40 ευρώ.
Το ιδανικό είναι να έχετε ένα μεγάλο μικτό περιθώριο και το μικρότερο κόστος.
Άλλες επιχειρήσεις έχουν μεγάλα μικτά περιθώρια, άλλες μικρά, αλλά ο καφές είναι γενικά προϊόν χαμηλού κόστους με μεγάλο μικτό περιθώριο. Επομένως, η μείωση του κόστους που σχετίζεται με την παραγωγή καφέ ενδέχεται να μην είναι απαραίτητη, καθώς είναι να διατηρήσουμε τους πελάτες μας ικανοποιημένους προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να τους υποχρεώσουμε να πληρώνουν υψηλές τιμές για τον καφέ.
Μοντέλο κεφαλαίου κίνησης
Το μοντέλο του κεφαλαίου κίνησης αφορά τον χρόνο μεταξύ της στιγμής που αρχίζουν τα έξοδα της επιχείρησή σας και όταν επιστρέφουν περισσότερα από αυτά πίσω. Με άλλα λόγια, είναι ο χρόνος μεταξύ των πρώτων εξόδων και όταν αυτά τα πρώτα έξοδα αρχίζουν να δημιουργούν έσοδα για την επιχείρησή μας.
Στην περίπτωσή μας, εάν πουλάμε καφέ σε “πολυτελές” περιβάλλον, θα λάβουμε μια πληρωμή όταν οι πελάτες εγκαταλείπουν το κατάστημά μας. Εάν πουλάμε καφέ σε μοντέλο “παράδοσης”, τη στιγμή που λαμβάνουμε την παραγγελία λαμβάνουμε την πληρωμή.
Γενικά, σε μια τέτοια επιχείρηση το μοντέλο του κεφαλαίου κίνησης είναι υγιές, επειδή ο χρόνος μεταξύ της παραγωγής καφέ και της λήψης της πληρωμής δεν είναι μεγάλος.
Επίσης, δεν θα έχουμε πολλά χρήματα δεμένα σε απόθεμα (προμήθειες καφέ όπως κόκκοι καφέ, σκόνες, γάλα, ζάχαρη, μπισκότα κ.λπ.)
Μοντέλο λειτουργίας
Το λειτουργικό μοντέλο αφορά το κόστος για να διατηρήσουμε την επιχείρησή μας σε λειτουργία όλο το χρόνο. Μισθώματα, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου, μισθοί κ.λπ.
Το σύνολο αυτών των δαπανών είναι ο “ρυθμός καύσης” μας, πόσα χρήματα καταναλώνουμε κάθε μήνα για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της επιχείρησής μας.
Εάν η επιχείρησή μας λειτουργεί, τότε το Ακαθάριστο Περιθώριο που πραγματοποιούμε σε μια πώληση, πολλαπλασιαζόμενο με τον αριθμό όλων των πωλήσεων που πραγματοποιούμε, πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό καύσης. Αν είναι μικρότερο, απλά χάνουμε χρήματα.
Εάν η επιχείρησή μας είναι νεοσύστατη σε πρώιμα στάδια, τότε χρησιμοποιούμε τον ρυθμό καύσης και τον πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό των μηνών που πιστεύουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο πωλήσεων αρκετά υγιές για να καλύψουμε τον ρυθμό καύσης μας, και αυτός είναι ο “διάδρομος” μας.
So if our burn rate is $5,000 a month and we think we need 24 months to break even, that means we need a runway of 24X$5,000=$120,000.
Επομένως, εάν ο ρυθμός καύσης μας είναι 5.000 ευρώ το μήνα και πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε 24 μήνες για να καλύψουμε τα αρχικά έξοδα (απόσβεση), αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ένα διάδρομο 24 X 5.000 ευρώ = 120.000 ευρώ.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΜΕΣΩ ZOOM/
Ή ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ
Με τον: Αναστάσιο Τζώρτζη
*Τα 4 πρώτα εργαστήρια (30 ημέρες) παραδίδονται δωρεάν
Μοντέλο χρηματοδότησης
Το μοντέλο χρηματοδότησης αφορά τον τρόπο που θα πληρώσουμε για τα πάντα, έως ότου η επιχείρησή μας είναι αρκετά υγιής και αρχίσει να πληρώνει για τον εαυτό της.
Όλα εξαρτώνται από τον “διάδρομο” μας, τον οποίο υπολογίσαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Στην ιδανική περίπτωση, θέλουμε να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τα άλλα 4 στοιχεία επιχειρηματικού μοντέλου, ώστε να μην χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να ξεκινήσουμε.
Εδώ λοιπόν ο υπολογισμός αυτών των στοιχείων θα μας δώσει μια ιδέα για το είδος της καφετέριας που πρέπει να αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε.
Εάν θέλουμε να προσφέρουμε μια εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες μας, τότε πρέπει να επενδύσουμε σε μεγάλο βαθμό σε ποιοτικό εξοπλισμό, προμήθειες υψηλής ποιότητας και ανώτερη διακόσμηση.
Εάν δεν έχουμε πολλά χρήματα για να ξεκινήσουμε, τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να ανοίξουμε μια καφετέρια σε στυλ “παράδοσης”.
Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά το “Μεγάλο Κόστος” που σχετίζεται με την επιχείρησή μας. Τοποθεσία, ενοικίαση, το μέγεθος του καταστήματός μας, πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για τον τύπο του καφενείου που αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε, πόσες ημέρες του έτους θα λειτουργεί το κατάστημα, πόσες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί το κατάστημα, φόροι, λογαριασμοί , ανταγωνισμός. Τα παντα.

Επίλογος
Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθώ όταν αξιολογώ μια νέα επιχειρηματική ιδέα. Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη ανάλογα με την επιχείρηση, αλλά αυτοί οι παράγοντες και τα 5 στοιχεία του επιχειρηματικού μοντέλου θα σας δώσουν μια πολύ καλή ιδέα για το τι συμβαίνει.
Η επιχείρηση σημαίνει κίνδυνο γι ‘αυτό πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά αναλύοντας διεξοδικά αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες. Δεν θέλουμε να χάσουμε χρήματα, σωστά; Και οι καιροί είναι σκληροί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε “Μεγάλα” λάθη.
Υπάρχουν νέες καφετέριες που μπαίνουν στην αγορά κάθε μέρα, αλλά υπάρχουν και καταστήματα που κλείνουν.
Τώρα λοιπόν, ας επιστρέψουμε στην ερώτηση, είναι τελικά μια καφετέρια καλή επιχειρηματική ιδέα;
Όπως μπορείτε να δείτε, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι πιο σημαντικοί είναι πόσα χρήματα πρέπει να ξεκινήσουμε, το μοντέλο μικτού περιθωρίου και ο διάδρομος μας.
Η ιδανική τοποθεσία για ένα καφενείο είναι σε μέρη με μαζική κυκλοφορία, όπου αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα μπορούν εύκολα να σταθμεύσουν, σε παραλίες ή τουριστικούς προορισμούς. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός τουριστικού προορισμού μπορεί να σας αναγκάσει να κλείσετε το κατάστημα για μερικούς μήνες.
Είναι εντάξει να ανοίξετε μια καφετέρια δίπλα σε ανταγωνιστικά καφέ. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, περιοχές με μια ποικιλία από καφετέριες προσελκύουν περισσότερους ανθρώπους. Τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, ή ακόμα και τα λιμάνια, είναι συνήθως μια “καλή περίπτωση”. Αλλά εδώ, θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για ενοικίαση.
Δεν θα διάλεγα το μοντέλο franchise αν ήταν η πρώτη μου προσπάθεια καφετέριας. Πολύ ακριβό και επικίνδυνο. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 5 χρόνια για να αποσβέσετε.
Τείνω να προτιμώ τις μικρές καφετέριες που βασίζονται στο μοντέλο “παράδοσης” μαζί με άλλα σχετικά προϊόντα σε πολυσύχναστες περιοχές. Ένα μικρό κατάστημα, λίγοι υπάλληλοι που παράγουν καφέ και πώληση, μεσαίες ή χαμηλές τιμές, μεγάλος όγκο πωλήσεων.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ καιρό για να αποσβέσετε και να έχετε μια υγιή επιχείρηση να πληρώνει για τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει ότι το να πετύχετε ταχύτερα κέρδη θα μπορούσε να σας οδηγήσει να ανοίξετε μια νέα καφετέρια σε λίγα χρόνια χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την επένδυση ξανά.
Αλλά η τελική απόφαση είναι δική σας.
Επιχειρήσεις
- Τι με καθοδηγεί σαν επιχειρηματία
- Αποτελεσματικές στρατηγικές αφοσίωσης πελατών με παραδείγματα
- Γιατί η επιβράβευση των εργαζομένων σχεδόν πάντα λειτουργεί
- Κορωνοιός – η Ελληνική οικονομία καταρρέει
- Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν
- Γιατί μία καφετέρια δεν είναι πάντα μια καλή επιχειρηματική ιδέα
Προώθηση Αγαθών/Διαφήμιση/Πωλήσεις
- Αναπτύξτε αποτελεσματικά την επιχείρησή σας με συστηματικό μάρκετινγκ
- Αυξήστε τις πωλήσεις σας με στρατηγικό μάρκετινγκ
- 23 λόγοι για να επενδύσει η επιχείρησή σας στο μάρκετινγκ περιεχομένου
- Μην πιέζετε υπερβολικά τους πελάτες σας
- Γιατί ένας ιστότοπος είναι πάντα σημαντικός, αλλά όχι πάντα αρκετός
- 23 λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο το μάρκετινγκ
Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει λίγο με την απόφασή σας, η οποία είναι πολύ δύσκολη. Αλλά αυτό είναι το επιχειρηματικό πνεύμα. Δημιουργία ιδεών και επιδίωξη των ονείρων σας χωρίς να φοβάστε να αναλάβετε κινδύνους.
Θέλω να κλείσω με ένα αγαπημένο απόσπασμα του John Sculley.
Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν κινδύνους είναι οι άνθρωποι από τους οποίους θα χάσετε
Χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε αν θα επενδύσετε σε μία καφετέρια ή άλλου είδους επιχείρηση; Θέλετε να αναλύσετε μια επιχειρηματική ιδέα;
Χρειάζεστε βοήθεια για να δημιουργήσετε υπέροχα προϊόντα και υπηρεσίες που το κοινό σας θα λατρέψει?
Προγραμματίστε μια συνέντευξη 30 λεπτών η οποία παρέχεται δωρεάν.

Αναστάσιος Τζώρτζης
Ειδικός Σύμβουλος Μάρκετινγκ, δημιουργός της μεθοδολογίας "Τα 7 Ιδανικά"
Επιχειρηματίας από το 1992, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τα τέλη του 2014, επεκτάθηκα στο διαδικτυακό μάρκετινγκ και έκτοτε βοήθησα εκατοντάδες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις και το πελατολόγιο τους.
Ιδρυτής των: WebMarketSupport, Muvimag, SummerDream.
Απολαμβάνω την ανάγνωση, τις τέχνες, τις επιστήμες, το σκάκι, τον καφέ, το τσάι, το κολύμπι, τα Audi και να περνάω ποιοτικές ώρες με τα παιδιά μου.
0 Comments