Συχνά με ρωτούν, πως μπορώ να αυξήσω τις πωλήσεις μου? μπορώ να μεγαλώσω την επιχείρησή μου χωρίς να ξοδέψω μια περιουσία? πως μπορώ να αναπτύξω την επιχείρησή μου? και μετά το θέμα μπορεί να επεκταθεί σε ερωτήσεις και σχόλια όπως: η οικονομική κρίση δεν λέει να τελειώσει, από παντού φόροι, ο κόσμος δεν αγοράζει όπως παλιά, πως είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη?

Εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες, ειδικά σε τέτοιους καιρούς. Αλλά υπάρχει λύση, μην ανησυχείτε!

Πως Να Αναπτύξετε Την Επιχείρησή Σας

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, πιστεύουν ότι μόνο μεγαθήρια-εταιρείες μπορούν να αναπτυχθούν ραγδαία διότι έχουν εκατομμύρια να ξοδέψουν.

Εννοείται, μία εταιρεία η οποία δαπανά εκατομμύρια σε διαφημίσεις και καμπάνιες μπορεί να γίνει γνωστή. Λογικό είναι εταιρείες οι οποίες χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια από επενδυτές να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν ραγδαία.

Όμως τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο προσφέρει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία μπορούν και διαφημίζονται με ελάχιστο κόστος εταιρείες κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο, και ειδικά οι μικρότερες και οι οικογενειακές.

Γιατί Όμως Τόσες Πολλές Επιχειρήσεις Αποτυγχάνουν?

Κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις, και οι περισσότερες δεν αντέχουν για πολλά χρόνια.

Ποια είναι η κύρια αιτία αποτυχίας?

Η οικονομική κρίση? Όχι, μπορεί να παίζει ρόλο αλλά δεν είναι η κύρια.

Το μικρό κεφάλαιο και η έλλειψη πόρων? Όχι.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός? Όχι.

Η αποτυχία οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επιχειρηματικής στρατηγικής και ενός στοχευμένου πλάνου μάρκετινγκ. Και θα το αναλύσω σε λίγο.

Όμως τώρα ας αναλογιστούμε…

Τρόποι Με Τους Οποίους Μπορεί Να Μεγαλώσει Μια Επιχείρηση

Πως επιβιώνει μία επιχείρηση? Εύκολη ερώτηση…

Όταν έχει πελάτες!

Χωρίς πελάτες, δεν υπάρχει και επιχείρηση. Στο επίκεντρο κάθε επιχείρησης βρίσκονται οι πελάτες.

Και πως μεγαλώνει μια επιχείρηση?

Όταν αποκτήσει περισσότερους πελάτες. 

Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Αν η επιχείρηση καταφέρει περισσότερες πωλήσεις ανά πελάτη.

Ή όταν η επιχείρηση καταφέρνει να πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες πωλήσεις σε ήδη υπάρχοντες πελάτες.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι όπως η μείωση του κόστους παραγωγής, η καλύτερη εκμετάλλευση πόρων και εργατικού δυναμικού, η αύξηση τιμών, η ανάπτυξη νέων προιόντων και υπηρεσιών, η επέκταση σε νέες αγορές και χώρες, αλλά αυτό είναι θέμα προς συζήτηση και θα το αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.

Προς το παρόν θα επικεντρωθούμε στο πως να αποκτήσουμε περισσότερους πελάτες γιατί είναι ο κυριότερος παράγοντας (και ο μεγαλύτερος στόχος για όλους τους επιχειρηματίες).

Αποκτώντας Περισσότερους Πελάτες

Πώς?

Αν μπορούσα να απαντήσω με μία λέξη, θα έλεγα μάρκετινγκ. Και όταν λέω μάρκετινγκ εννοώ στρατηγικό μάρκετινγκ. Το μάρκετινγκ είναι υπεύθυνο για να εξασφαλίσει πελάτες και πωλήσεις. Το μάρκετινγκ περιλαμβάνει διαφημίσεις αλλά και επιχειρηματικές μεθόδους και πλάνα ανάλυσης και στόχευσης πελατών και πολλά ακόμη. Δεν είναι μόνο διαφήμιση.

Και υπάρχει σοβαρός λόγος που το αναφέρω!

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν ότι μέσω της διαφήμισης θα αποκτήσουν εύκολα νέους πελάτες. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, δυστυχώς. Αν ήταν έτσι, τότε καμμιά επιχείρηση δεν θα έκλεινε. Θα ξόδευε κάποιο ποσό σε διαφημίσεις και θα επιβίωνε. Δεν λειτουργούν όμως έτσι τα πράγματα. 

Και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ξοδεύει χρήματα σε διαφήμιση που δεν έχει αποτελέσματα.

Δεν φέρει αποτελέσματα διότι πρόκειται για μεμονωμένες και απερίσκεπτες ενέργειες.

Το ότι μία επιχείρηση κάνει μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή ακόμη και στην τηλεόραση, αυτό δεν σημαίνει ότι η καμπάνια θα φέρει και καλά αποτελέσματα.

Πριν φτάσουμε στη διαφήμιση πρέπει να προηγηθούν άλλες ενέργειες, πολύ σημαντικότερες, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για μία επιτυχημένη καμπάνια.

Για να πετύχει μια διαφήμιση θα πρέπει να συντρέχουν τα εξής:

  • Να προβληθεί στα κατάλληλα άτομα
  • Την κατάλληλη ώρα
  • Με την κατάλληλη γλώσσα

Άρα πολύ γρήγορα συμπεραίνουμε ότι για να πετύχει μια διαφήμιση η επιχείρηση πρέπει πρωτίστως να αναζητήσει τα κατάλληλα άτομα.

Διότι μια διαφήμιση που προβάλλεται σε άτομα που δεν έχουν ενδιαφέρον έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

 

Αναζητώντας Τα Κατάλληλα Άτομα

Κάθε επιχείρηση έχει ένα συγκεκριμένο είδος πελατών. Καμμιά επιχείρηση δεν μπορεί να πουλάει τα πάντα σε όλους.

Στηριζόμενοι στη βασική αυτή αρχή μάρκετινγκ θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια έρευνα.

Αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης κάθε επιχείρησης η οποία έχει σοβαρές βλέψεις!

Όλα ξεκινούν από την έρευνα.

Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος των πελατών οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προιόντα ή τις υπηρεσίες μας.

Μέσω της έρευνας αγοράς θα διαπιστώσουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες των δυνητικών πελατών μας, τι ακριβώς αναζητούν, πως το αναζητούν,  ακόμη και λέξεις που χρησιμοποιούν. Έτσι είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους θα τους προσελκύσουμε.

Σύγχρονο Διαδικτυακό Μάρκετινγκ – Στρατηγική Προσέλκυση

Το ίντερνετ, όπως προανέφερα στην εισαγωγή, προσφέρει μια παγκόσμια πλατφόρμα διαφήμισης μικρού κόστους σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Και επίσης αναλύσαμε ότι για να πετύχει μια διαφήμιση θα πρέπει να προβληθεί στα κατάλληλα άτομα, την κατάλληλη ώρα, με την κατάλληλη γλώσσα.

Μέσω της έρευνας αγοράς οι επιχειρήσεις εντοπίζουν τα “κατάλληλα” άτομα και μέσω του διαδικτύου έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν την επιχείρησή τους στα κατάλληλα άτομα την κατάλληλη ώρα.

Πως γίνεται αυτό?

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε οι καταναλωτές βομβαρδίζονται αδιάκοπα σε καθημερινή βάση με χιλιάδες διαφημίσεις. Οι περισσότερες αποτυγχάνουν παταγωδώς και οι καταναλωτές θυμούνται μόνο ελάχιστες από αυτές τις καμπάνιες.

Ποιες θυμούνται?

Αυτές για τις οποίες έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και το διαδίκτυο προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία.

Να προσελκύσουμε τους καλύτερους από τους δυνητικούς πελάτες μας να γνωριστούν με την επιχείρησή μας χωρίς να τους βομβαρδίσουμε με διαφημίσεις, όχι ακόμη.

Εδώ υπεισέρχεται ο κανόνας της “κατάλληλης ώρας”.

Και η καλύτερη ώρα για να αγοράσει ένας πελάτης τα προιόντα μας είναι όταν θέλει να το κάνει αυτός.

Και εδώ ακριβώς είναι που μπορούμε να επέμβουμε και να τραβήξουμε την προσοχή του.

Οι περισσότεροι καταναλωτές πριν αγοράσουν ένα προιόν η μια υπηρεσία κάνουν έρευνα. Αναζητούν κριτικές, τιμές, προσφορές, εκπτώσεις, κλπ.

Και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ερευνών λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο.

Έτσι, οι μοντέρνες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο επενδύουν στην διαδικτυακή τους παρουσία η οποία λειτουργεί σαν μαγνήτης για τους δυνητικούς πελάτες.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να επιδείξουν τα χρήσιμα προιόντα, την φιλοσοφία, και τις αρχές τους.

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις το επιτυγχάνουν αυτό μέσω του συστηματικού μάρκετινγκ το οποίο προβλέπει την δυναμική παρουσία αυτών διαδικτυακά.

Πως παρουσιάζεται μια επιχείρηση δυναμικά στο ίντερνετ?

Μέσω μιας σειράς δημοσιεύσεων ψηφιακού υλικού σε μορφή άρθρων, ερευνών, στατιστικών, μελετών, βίντεο, και πολλές άλλες μορφές.

Μέσω αυτού του υλικού η επιχείρηση γίνεται γνωστή στο διαδίκτυο και οι δυνητικοί πελάτες της έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν πολύ πριν αγοράσουν από αυτήν.

Τη στιγμή που οι δυνητικοί πελάτες πραγματοποιούν έρευνες στο ίντερνετ οι επιχειρήσεις που έχουν δυναμική παρουσία τους προσελκύουν…

Με αυτό τον τρόπο οι μοντέρνες επιχειρήσεις με δυναμική “online” παρουσία καταφέρνουν χωρίς να βομβαρδίσουν με διαφημίσεις άτομα που δεν ενδιαφέρονται, να προσελκύσουν τους καταλληλότερους πελάτες την κατάλληλη ώρα, όταν αυτοί πραγματοποιούν τις έρευνες τους.

Τα Επόμενα Βήματα

Σε αυτό το στάδιο, οι επιχειρήσεις έχουν προσελκύσει δυνητικούς πελάτες με τη δυναμική τους διαδικτυακή παρουσία.

Σιγά-σιγά και μέσω στρατηγικών επιχειρηματικών μεθόδων και τακτικών μάρκετινγκ (όπως το email μάρκετινγκ, μάρκετινγκ περιεχομένου, παρουσιάσεις, επεξηγήσεις, αναλύσεις, και πολλά άλλα) οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να γνωριστούν με τους δυνητικούς πελάτες σε τέτοιο βαθμό που οι πωλήσεις πλέον γίνονται φυσικά, αβίαστα.

Όμως για να το πετύχουν αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την “κατάλληλη” γλώσσα και να προσφέρουν στους πελάτες μια αγοραστική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.

Διότι κάθε πελάτης θέλει να νιώθει ξεχωριστός, το “Κέντρο του κόσμου”.

Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ξεχωρίσουν οι υπάρχοντες πελάτες συνεχίζουν να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος.

Βάση στρατηγικών ενεργειών και μεθόδων οι επιχειρήσεις εφοδιάζουν τους υπάρχοντες πελάτες με νέο υλικό και είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες γίνονται φίλοι με την εταιρεία και μοιράζονται τις υπέροχες εμπειρίες τους με το περιβάλλον τους.

Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο.

Ένα ακόμη πολύ μεγάλο θέμα για ανάλυση σε επόμενο άρθρο.

Επίλογος

Το διαδίκτυο προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να αναπτύξεις και εσύ την επιχείρησή σου, βήμα-βήμα, μέρα με την μέρα. 

Πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε στο σύγχρονο μάρκετινγκ μπορείς και εσύ να τις υλοποιήσεις μόνος και ανέξοδα.

Ελπίζω με αυτό το άρθρο να σας βοηθήσω να κατανοήσετε το μάρκετινγκ και να εξοικειωθείτε μαζί του. Να το αγαπήσετε και να μην το φοβάστε. Δεν είναι δύσκολο, ούτε τόσο περίπλοκο, ούτε απαιτεί πολλά χρήματα.

Και είναι το “Μαγικό Κλειδί” για την επιτυχία της επιχείρησής σας!

Απαιτεί όμως να το εμπιστευτείτε και να τοποθετήσετε τους πελάτες σας στο “Κέντρο του κόσμου”.

Με αυτό το άρθρο εγκαινιάζουμε το ελληνικό τμήμα του Web Market Support. Ήταν πλέον καιρός. 

Μέχρι το επόμενο άρθρο, να είστε όλοι καλά!

Αναστάσιος Τζώρτζης

Αναστάσιος Τζώρτζης

Ειδικός Σύμβουλος Μάρκετινγκ, Επιχειρηματίας

Επιχειρηματίας από το 1992, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Από τα τέλη του 2014, έπεσε στα δίχτυα του διαδικτυακού μάρκετινγκ και έκτοτε βοήθησε εκατοντάδες επιχειρήσεις του εξωτερικού να αυξήσουν τις πωλήσεις και το πελατολόγιο τους.

Απολαμβάνει την ανάγνωση, τη μουσική και τις τέχνες, τα μαθηματικά, το σκάκι, τον καφέ, το κολύμπι, τα Audi και να περνάει ποιοτικές ώρες με τα παιδιά του.

FREE 3-Day Quest

Let's discover together in 3 live video-calls 1-on-1 your unique skills and life experiences that can be turned into a lucrative info-business

Become a fully equipped knowledge broker and reporter with our free private training workshops

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This