Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις είναι πολύ συνηθισμένα. Αλλά όταν προκύπτουν προβλήματα σε οικογενειακές επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα είναι τις περισσότερες φορές καταστροφικά.
Πόσες φορές γίναμε μάρτυρες τέτοιων θλιβερών περιστατικών.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο, από το να μαλώνουν μέλη μιας οικογένειας για τις επιχειρήσεις, τις δουλειές, τα λεφτά.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χάθηκαν ζωές.
Η δύναμη του χρήματος είναι απεριόριστη, ξεπερνά ακόμη και τους οικογενειακούς δεσμούς.
Εμείς το δημιουργήσαμε για να μπορούμε να συναλλασόμαστε και να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλά δεν καταφέραμε να ελέγξουμε την επιρροή του πάνω μας και το αφήσαμε να μας εξουσιάζει.
Δώσαμε μεγαλύτερο βάρος στην απόκτηση υλικών αγαθών αντί να επενδύσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις.
Αλλά ενώ το χρήμα είναι παντοδύναμο, δεν έχει τη δύναμη να αγοράσει τα πάντα.
Λίγο οξύμωρο!
Σήμερα θέλω να μοιραστώ μια ιστορία ενός φίλου ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Παράδειγμα Προβλημάτων Οικογενειακών Επιχειρήσεων

Photo by stanislavjakub/Pixabay
Η αρχή του προβλήματος
Παρακολουθώ την ιστορία του από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα. Και αυτό ήταν πριν από 10 χρόνια. Γνωρίζω ότι αυτή η εμπειρία του κόστισε πολύ, αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι τώρα έχει το μέλλον μπροστά του.
Δούλευε στο εργοστάσιο του πατέρα και του θείου του, μια τοπική επιχείρηση με τοπικούς πελάτες. Τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν αυτήν την επιχείρηση πριν από 25 χρόνια.
Αλλά και τα δύο αδέρφια ήταν παντρεμένα και σύντομα τα παιδιά τους μεγάλωσαν. Ο φίλος μου είναι ο νεότερος από 2 αδέλφια, αλλά ο μόνος που συμμετέχει στην εταιρεία.
Από την άλλη πλευρά ο θείος του έχει 3 γιους, και όλοι συμμετέχουν στην εταιρεία.
Κάποια στιγμή στο μέλλον το εργοστάσιο θα χωριζόταν στους 4 νεαρούς άνδρες. Ο φίλος μου θα είχε το 50% (το μερίδιο του πατέρα του) και τα άλλα 3 αδέλφια (πλευρά του θείου) θα έπρεπε να μοιραστούν το υπόλοιπο 50%.
Και αυτός ήταν ο λόγος που πυροδίτησε μια συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των δύο ηλικιωμένων αδελφών. Ο θείος του πίστευε ότι οι γιοι του ήταν σε μειονεκτική θέση. Ήταν τρεις εναντίον ενός και έπρεπε να μοιραστούν το 50%. Δεν μπορούσε όμως να το στηρίξει νομικά.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, το ποσοστό ενός από τους αρχικούς συνεταίρους μοιράζεται στους απόγονούς του, άσχετα από το πόσοι είναι αυτοί.
Και όλα άλλαξαν
Αυτό ήταν κάτι που ο θείος του φίλου θα έπρεπε να είχε σκεφτεί νωρίτερα ως πατέρας 3 αγοριών. Ήξερε ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να θρέψει τόσες πολλές οικογένειες. Ίσως θα μπορούσε να παρακινήσει ένα ή δύο από τα παιδιά του σε άλλες επιχειρήσεις.
Ο θείος του άρχισε να κλέβει χρήματα από την εταιρεία για να αγοράσει ακίνητα και για προσωπικά έξοδα.
Δεν ήταν παρών στην ώρα του, αργούσε, δεν εμφανιζόταν άλλες φορές, και άφηνε τον μεγαλύτερο αδερφό του και τον φίλο μου να αντιμετωπίζουν μόνοι τον εργασιακό φόρτο και τις υποχρεώσεις.
Οι γιοι του ήταν επιθετικοί και σχεδόν βίαιοι εναντίον του φίλου μου.
Τελικά ο θείος ξεκίνησε μια νέα πανομοιότυπη επιχείρηση με ένα νέο όνομα στην ίδια περιοχή προσπαθώντας να πάρει με το μέρος του όσο περισσότερους πελάτες μπορούσε από τον αδερφό του και τον κατηγορούσε.
Οι συνέπειες
Τώρα τα 2 αδέλφια δεν μιλούν μεταξύ τους. Οι 4 νεαροί άνδρες, τα παιδιά, δεν αντάλλαξαν ούτε λέξη όλα αυτά τα χρόνια.
Επιπλέον, όλοι είχαν να αντιμετωπίσουνν έναν αναπόφευκτο μαραθώνιο δικαστηρίων.
Έχασαν χρήματα, φήμη και πελάτες. Αλλά πάνω απ ‘όλα έχασαν την ηρεμία τους. Και κατέστρεψαν τις σχέσεις τους.
Αλλά θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα τα πράγματα, ευτυχώς δεν χύθηκε αίμα.
Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την ιστορία
Όταν ξεκινάμε μια νέα επιχείρηση με έναν συνεργάτη-συνεταίρο, σε αυτήν την περίπτωση ένα μέλος της οικογένειας ή έναν συγγενή, θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον. Εάν αυτή η επιχείρηση πρόκειται να διαρκέσει (και γιατί όχι άλλωστε; αυτός είναι ο απώτερος σκοπός κάθε επιχείρησης, να διαρκέσει) τότε ενδέχεται να εμπλέκονται νέα μέλη. Παιδιά, σύζυγοι ή άλλοι συγγενείς.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές. Ψυχολογικά και οικονομικά.
Σε αυτήν την περίπτωση ποιο είναι το λάθος των 4 νεαρών ανδρών; Κανένα, κληρονόμησαν ένα πρόβλημα.
Ήταν λυπηρό να παρακολουθώ τον φίλο μου να συζητάει γι ‘αυτό. Δύο αδέρφια που κάποτε ένωσαν τις δυνάμεις τους και ατένισαν το μέλλον με ελπίδα και κατάφεραν να χτίσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση που διάρκεσε σχεδόν 30 χρόνια, χώρισαν με το χειρότερο τρόπο. Ο καθένας προσπαθούσε να προστατέψει τα παιδιά του.
Μια υγιής επιχείρηση με ένα μεγάλο εμπορικό σήμα διαλύθηκε. Ο φίλος μου δεν το επέλεξε, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, ήταν ένα νεαρό αγόρι όταν άρχισε να εργάζεται εκεί.
Αλλά μπορούμε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι;
Λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει τόσο εύκολα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Ακόμα κι αν είμαστε προετοιμασμένοι, ενδέχεται να προκύψουν ορισμένα προβλήματα.
Κατά κανόνα, εάν μπορείτε να αποφύγετε μια συνεργασία με μέλη της οικογένειας και συγγενείς, κάντε το. Είναι καλύτερο να δημιουργήσετε κάτι μόνοι σας ή με τη βοήθεια εξωτερικού συνεργάτη ή συνιδρυτή.
Εάν μπορούμε να αφήσουμε την οικογένεια εκτός επιχείρησης τόσο το καλύτερο. Μια οικογένεια πρέπει να παραμείνει ενωμένη, με κάθε τρόπο.
Γνωρίζουμε τη δύναμη του χρήματος και το πόσο διαφθείρει τις ψυχές μας και μας αποξενώνει.
Μακριά κι αγαπημένοι…που λέει και η παροιμία.
Ενδιαφέροντα Στατιστικά
Περίπου το 70% των οικογενειακών επιχειρήσεων αποτυγχάνουν ή πωλούνται προτού η δεύτερη γενιά πάρει την ευκαιρία να αναλάβει.
Μόνο το 10% παραμένει ενεργό για να ηγηθεί η τρίτη γενιά, κι αυτό συμβαίνει σε ιδιωτικές εταιρείες.
Σε αντίθεση με τις δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες η μέση θητεία του διευθύνοντος συμβούλου είναι έξι χρόνια, πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν τους ίδιους ηγέτες για 20 ή 25 χρόνια, και αυτές οι εκτεταμένες θητείες μπορούν να αυξήσουν τις δυσκολίες αντιμετώπισης αλλαγών στην τεχνολογία, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
- Πηγή: Hbr
%
Οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν πριν αναλάβει η 2η γενιά
%
Ενεργές ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ηγείται η 3η γενιά
Μέση θητεία σε χρόνια των διευθύνοντων συμβούλων σε δημόσιες επιχειρήσεις
Μέση θητεία σε χρόνια των διευθύνοντων συμβούλων σε οικογενειακές επιχειρήσεις
Αντί να είναι ένα μικρό τμήμα των παγκόσμιων οικονομικών παραγόντων, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν το 80-90% όλων των επιχειρήσεων παγκοσμίως.
- Πηγή: AllStrategy
%
Το ποσοστό των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως
Επιχειρήσεις
- Τι με καθοδηγεί σαν επιχειρηματία
- Αποτελεσματικές στρατηγικές αφοσίωσης πελατών με παραδείγματα
- Γιατί η επιβράβευση των εργαζομένων σχεδόν πάντα λειτουργεί
- Κορωνοιός – η Ελληνική οικονομία καταρρέει
- Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν
- Γιατί μία καφετέρια δεν είναι πάντα μια καλή επιχειρηματική ιδέα
- Να Ξεκινήσω Αυτή Την Επιχείρηση; Απάντησα Με Μια Ερώτηση
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΜΕΣΩ ZOOM/
Ή ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ
Με τον: Αναστάσιο Τζώρτζη
*Τα 4 πρώτα εργαστήρια (30 ημέρες) παραδίδονται δωρεάν
Επίλογος
Ελπίζω να εμπνευστείτε από αυτήν την ιστορία και να την χρησιμοποιήσετε ως παράδειγμα για να μην περιπλακείτε σε περιπέτειες με την οικογενειακή σας επιχείρηση.
‘Οπως παρατηρούμε και από τα στατιστικά στοιχεία, οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η πλειοψηφία.
Τα επιχειρησιακά προβλήματα είναι αναπόφευκτα και συνεχή, θα πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα, και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Γιατί σε περίπτωση οικονομικών ή προσωπικών διαφορών οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές.
Ακόμη ένα άρθρο τελείωσε, εδώ στην Υποστήριξη της Διαδικτυακής Αγοράς. Περιμένω τα σχόλια και τις σκέψεις σας. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε όλοι καλά.

Αναστάσιος Τζώρτζης
Ειδικός Σύμβουλος Μάρκετινγκ, δημιουργός της μεθοδολογίας "Τα 7 Ιδανικά"
Επιχειρηματίας από το 1992, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τα τέλη του 2014, επεκτάθηκα στο διαδικτυακό μάρκετινγκ και έκτοτε βοήθησα εκατοντάδες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις και το πελατολόγιο τους.
Ιδρυτής των: WebMarketSupport, Muvimag, SummerDream.
Απολαμβάνω την ανάγνωση, τις τέχνες, τις επιστήμες, το σκάκι, τον καφέ, το τσάι, το κολύμπι, τα Audi και να περνάω ποιοτικές ώρες με τα παιδιά μου.
0 Comments