fbpx

Hope*Writers Open $1 Trial + FREE Workshop Sep 22 8 pm ET | Claire Zammit Free Seminar Sep 25

You're Reading:Λογική Εναντίον Φαντασίας Στην Επιχειρηματικότητα

Λογική Εναντίον Φαντασίας Στην Επιχειρηματικότητα

by Tasos

}

Jan 23, 2021

Εμπνεύστηκα από ένα δημοφιλές γνωμικό του Αϊνστάιν στο οποίο έχω αναφερθεί σε άλλο κείμενο, και θέλω τώρα να επεκταθώ λίγο πάνω σε αυτό το θέμα. Ο Άλμπερτ ανέφερε ότι η λογική μπορεί να μας οδηγήσει από το Α στο Β, από το ένα σημείο στο άλλο, και η φαντασία μπορεί να μας οδηγήσει παντού. Φυσικά, συμφωνούμε με αυτό το απόσπασμα αλλά τόσο η λογική όσο και η φαντασία αποτελούν μέρος ενός ανθρώπινου νου.

Άραγε μπορεί κάποιος να ενεργεί μόνο με βάση τη λογική ή τη φαντασία;

Πως λειτουργούν οι επιχειρηματίες; Πως θα έπρεπε να λαμβάνουν αποφάσεις για μέγιστα αποτελέσματα; Με γνώμονα τη λογική, ή την φαντασία; Ή με συνδυασμό και των δύο;

Λογική Εναντίον Φαντασίας Στην Επιχειρηματικότητα

Θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη καριέρα ως επιχειρηματίας.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, αν ακολουθήσετε μόνο τον “Δρόμο της Λογικής” δεν μπορείτε να περιμένετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, μόνο με τη φαντασία ως οδηγό μπορεί να πέσετε σε γκρεμό.

Εγώ το φαντάζομαι κάπως έτσι…φαίνεται ότι η λογική είναι το “Φρένο” και η φαντασία είναι το “Γκάζι”, η επιτάχυνση, η ώθηση.

Και όπως συμβαίνει με την οδήγηση, οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Δεν μπορείτε να κινηθείτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να επιταχύνετε, αλλά μερικές φορές πρέπει να πατήσετε και το φρένο, όσο χρειάζεται.

Πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ σοβαρά αυτήν τη μέθοδο/προσέγγισηκαι να την υιοθετήσουμε ως επιχειρηματίες, να προχωράμε μπροστά με τη φαντασία και τα ένστικτά μας και να ακούμε τη λογική μας όταν είναι απαραίτητο.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι ένας βασικός κανόνας που διέπει τη οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων είναι να αναλαμβάνουμε ρίσκα. Αλλά τονίσαμε επίσης ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες υπολογίζουν πάντα το μέγεθος του κινδύνου, δεν ενεργούν μόνο με βάση το ένστικτο.

Φυσικά, αν δεν ρισκάρεις ποτέ δεν πρόκειται και να αναπτυχθείς. Αλλά δεν χρειάζεται και να χρεωθείς “ως το λαιμό” η να φέρεις την καταστροφή απλά και μόνο από εγωισμό ή δυστροπία.

Ποιο είναι το όραμα σας;

Εκτός από την οικονομική επιτυχία που εκφράζεται σε χρήματα και είναι το κύριο κίνητρο, κάποιος μπορεί να έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για επίτευξη. Μερικοί άνθρωποι προχωρούν με δωρεές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι φιλάνθρωποι…ενώ άλλοι μπορεί να πέσουν σε παγίδα και καθοδηγούμενοι από «Απληστία» να συνεχίζουν να επιδιώκουν οικονομική ευχαρίστηση χωρίς διακοπή, ακόμη και σε περιπτώσεις που η πρόοδός τους είναι επώδυνη για την κοινωνία.

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα.

Το όραμά μου, για παράδειγμα, είναι να προσφέρω κάτι πολύτιμο στον κόσμο και ο κύριος στόχος μου είναι να παρουσιάσω κάτι το οποίο θα θυμούνται οι επόμενες γενιές. Αν μπορούσα να το πετύχω αυτό θα αισθανόμουν ικανοποιημένος και πλήρης.

Οραματίζομαι τους πελάτες μου ικανοποιημένους και ευχαριστημένους με τις υπηρεσίες μου. Να με εκτιμούν πρώτα ως συνεργάτη-άνθρωπο και μετά ως επαγγελματία. Να έχουν να θυμούνται κάτι παραπάνω από μία οικονομική συναλλαγή.

Φαντάζομαι τους συνεργάτες μου πρόθυμους, ενθουσιώδεις και συναρπαστικούς όταν υλοποιούμε ιδέες και σχέδια για το μέλλον μαζί,  ακολουθώντας έναν κοινό στόχο.

Αλλά ίσως είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος θα μπορούσες να πεις, αλλά δεν πιστέυω ότι βλάπτει κιόλας.

Αν δεν είσαι αισιόδοξος ως επιχειρηματίας, μάλλον δεν θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε περιόδους ύφεσης και ίσως κοσμοιστορικών αλλαγών.

Πάντοτε έπαιρνα αποφάσεις βάσει της λογικής, από τότε που ήμουν μικρός. Έκανα βήματα προσεκτικά, αλλά ταυτόχρονα, το μυαλό μου ταξίδευε πολύ μακριά. Ήθελα να αλλάξω όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόν τον γεμάτο μίσος σύγχρονο κόσμο.

Γιατί παρατηρούσα τους ανθρώπους να αλλάζουν, μέρα με τη μέρα.

Έτσι ένιωθα τότε, έτσι και τώρα, δυστυχώς, αν και το ανθρώπινο είδος κατάφερε απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα και εξελίχθηκε, την ίδια στιγμή οι ανθρώπινες σχέσεις αιμορραγούν.

Όσο μεγάλωνα τόσο μεγάλωναν και η αποξένωση των ανθρώπων, τα συμφέροντα, οι διαμάχες, οι διαφορές, η ζήλεια και ο φθόνος, το αέναο κηνύγι για το χρήμα και τη δόξα, που είναι καθημερινά φαινόμενα πλέον και δεν μας απασχολούν όσο θα έπρεπε.

Θα μπορούσε άραγε η φαντασία μου να με οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας: καθορισμός στόχων

Ρεαλισμός και λογική. Πρέπει να μάθετε να περπατάτε πριν τρέξετε. Ορίστε τους κύριους στόχους σας, τους αρχικούς και ξεπεράστε τους, ορίστε νέους, ένα επίπεδο παραπάνω κάθε φορά. Και επαναλάβετε αυτόν τον όμορφο κύκλο που δεν έχει όρια, κανένα τέλος.

Χρησιμοποιήστε όμως και τη φαντασία σας ως ένα ελεύθερο πνεύμα, αφήστε την να ταξιδέψει την ψυχή σας πέρα από τον ορίζοντα και έξω από αυτόν τον πλανήτη για να θέσετε στόχους εξωπραγματικούς και διατηρήστε τους στο πίσω μέρος του μυαλού, να λειτουργούν ως η σπίθα που τροφοδοτεί αδιάκοπα την πρόοδό σας.

Φανταστείτε ότι οι άνθρωποι γύρω σας, σας επαινούν για αυτά που επιτύχατε. Γιατί ήσασταν χρήσιμος και μοναδικός, κάποιος που νοιάζονταν. Κάποιος που αγαπούσε τους συνανθρώπους του. 

Κάποιος υπεράνω χρημάτων.

Αυτοί οι στόχοι πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν. Γιατί χωρίς στόχους είμαστε σαν ακυβέρνητο καράβι. Που πάμε; Πως θα πετύχουμε αυτά που θέλουμε;

Ισορροπία…

Μην ξεχνάτε να πατάτε φρένο όπου χρειάζεται. Δεν θέλετε να αναλάβετε υπερβολικούς κινδύνους για χάρη των στόχων σας. Να είστε ρεαλιστικοί και ταυτόχρονα ευφάνταστοι.

Εάν διατηρήσετε μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν όρια.

Έχετε πίστη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας, Όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί για οτιδήποτε, χρειάζεται μόνο αυτοπεποίθηση.

Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι, σας λέω με βεβαιότητα, ότι μπορείτε. Αλλά πρέπει να προχωρήσετε μπροστά και να παραμείνετε δραστήριοι αναλαμβάνοντας ενέργειες κάθε μέρα.

Μην επαναπαύεστε. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. 

Πιστέψτε στις ιδέες σας όσο τρελές κι ας σας φαίνονται, ή φαίνονται στους άλλους, η φαντασία είναι δυνατός σύμμαχος.

Το γνωρίζατε ότι τουλάχτιστον 1 στα 5 επιχειρηματικά τολμήματα αποβαίνει άκρως επιτυχημένο; Δεν είναι καταπληκτικό;

Καινοτομήστε, τολμήστε να δημιουργήσετε και να προσφέρετε προιόντα και υπηρεσίες που απαράμιλλης ποιότητας. Βάλτε τη δική σας πινελιά, δώστε νέες διαστάσεις και σμιλέψτε μια νέα γενιά προιόντων που θα αλλάξουν τον κόσμο.

Μην αποκαρδιώνεστε με προβλήματα και ατυχή συμβάντα, όλα γίνονται για ένα λόγο, από όλα μπορούμε να μάθουμε κάτι και να γίνουμε σοφότεροι.

Αποτυχία; Άγνωστη Λέξη

Εντάξει όχι και άγνωστη λέξη. Αλλά η αποτυχία είναι προσωρινή, δεν είναι κάτι που μένει, δεν συμβαίνει και μετά έρχεται το τέλος.

Ίσα ίσα, η αποτυχία είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόοδος, βελτίωση, ότι προσπαθείτε.

Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη αλλά είναι και ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία.

Κάθε εμπόδιο σε καλό έλεγαν οι σοφοί αρχαίοι Έλληνες.

Πόσο δίκαιο είχαν!

Μην σταματάτε να εκπαιδεύεστε και να είστε ανοικτοί σε ιδέες, σχέδια, και γνώμες. Να είστε καλοί ακροατές, μετρημένοι, αλλά και αυθόρμητοι.

Να είστε δραστήριοι και όλα θα πάνε καλά.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΜΕΣΩ ZOOM/

Ή ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

Με τον: Αναστάσιο Τζώρτζη

*Τα 2 πρώτα εργαστήρια παραδίδονται δωρεάν

ιδιωτικα εκπαιδευτικα εργαστηρια μπανερ

Επίλογος

Να είστε οραματιστές, ονειροπόλοι, και να έχετε εμμονή με το καλό αποτέλεσμα και την αποστολή σας σαν επιχειρηματίας.

Να είστε περήφανοι για τον ευατό σας, και να μοιράζεστε αξίες, να προσπαθείτε να κάνετε αυτόν τον κόσμο καλύτερο από ότι τον παραλάβατε.

Μην ενδιαφέρεστε μόνο για τα χρήματα.

Η εμμονή με τα χρήματα δεν έκανε καλό σε κανέναν, μόνο προσωρινά.

Να προσδίδετε αξία στις ζωές των άλλων, είτε είναι πελάτες, συνεργάτες, υπάλληλοι, προμηθευτές, ή άτομα του στενού σας κύκλου, ή άγνωστοι.

Να βοηθάτε όσο μπορείτε χωρίς να χρεώνεστε. Να ενδιαφέρεστε χωρίς να σας εκμεταλλεύονται.

Να είστε δίκαιοι και να ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά, το ήθος, τις καλές επιδόσεις και το ελύθερο πνεύμα.

Οι επιχειρηματίες πιστεύουν σε κάτι πριν το δουν και έχουν πολύ ισχυρή φαντασία. Αλλά είναι και λογικά όντα.

Βρείτε την ισορροπία μεταξύ των 2 αυτών κόσμων και πορευτείτε μπροστά, με ήθος, και υπευθυνότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που σας δίνεται όχι μόνο για προσωπική πρόδο, αλλά με στόχο κάτι μεγαλύτερο από εσάς. 

Eάν δεν είστε ακόμα επιχειρηματίας, δεν θα ανακαλύψετε ποτέ την πραγματική δύναμη και τις απεριόριστες δυνατότητές σας εάν δεν γίνετε ανεξάρτητοι. Πρέπει να το βιώσετε για να το καταλάβετε.

Χρειάζεστε βοήθεια για να δημιουργήσετε υπέροχα προϊόντα και υπηρεσίες που το κοινό σας θα λατρέψει?

Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε με τα ιδιωτικά μας εργαστήρια κατάρτισης!

Ακόμη ένα άρθρο τελείωσε, εδώ στην Υποστήριξη της Διαδικτυακής Αγοράς. Περιμένω τα σχόλια και τις σκέψεις σας. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε όλοι καλά.

Αναστάσιος Τζώρτζης

Αναστάσιος Τζώρτζης

Ειδικός Σύμβουλος Μάρκετινγκ, Επιχειρηματίας

Επιχειρηματίας από το 1992, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Από τα τέλη του 2014, έπεσε στα δίχτυα του διαδικτυακού μάρκετινγκ και έκτοτε βοήθησε εκατοντάδες επιχειρήσεις του εξωτερικού να αυξήσουν τις πωλήσεις και το πελατολόγιο τους.

Απολαμβάνει την ανάγνωση, τη μουσική και τις τέχνες, τα μαθηματικά, το σκάκι, τον καφέ, το κολύμπι, τα Audi και να περνάει ποιοτικές ώρες με τα παιδιά του.

hope writers $1 trial membership
claire zammit - free online seminar
kim walsh phillips social selling machine 2.0 banner
photovibrance announcement image 2 easy to use ui
marketing publishing mastery private training workshops featured banner
VIDDYOZE THE $50 PRODIGY SIDEBAR
hot-marketing-and-business-news
flippa marketplace
Postcards by Designmodo
fade to black joey xoto
wealthy-affiliate
Divi WordPress Theme
Bulletproof your Domain for $4.88 a year
roobet banner 333
relaythat

Find a domain starting at $0.88

powered by Namecheap

Categories

Archives

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join Our Newsletter

Get access to marketing and business training, sales secrets and personal stories from the entrepreneurial world, downloads, exclusive discounts and bonuses, and the newsletter to scale your business

Exclusive Access To The “7 Ideals Methodology” Only For Our Subscribers

Get HOT Updates Daily

Read More

Latest Posts

5 Increases In Risk Levels For High Return Investments

5 Increases In Risk Levels For High Return Investments

The introduction of the risk management system into the practice of enterprises makes it possible to ensure the stability of their development, increase the validity of decision-making in risky situations, and improve the financial situation through the implementation of all types of activities in controlled conditions.

read more
The "7 Ideals" Marketing Methodology

The "7 Ideals" Marketing Methodology

 

SEP 20: We are so excited to announce a new series of daily workshops.

 We'll be showing you the power of our methodology when it comes to building and growing businesses.

Market research, competition analysis, assets evaluation, creating info-products, sales funnels, paid advertising, social media, video channel, podcast, social audio, and so much more

 

*Exclusive free bonuses, resources, services, and discounts for our subscribers for a lifetime

 

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This