Marketing Publishing Mastery Private Training 33% OFF

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Εκεί που όλα έδειχναν να παίρνουν το δρόμο τους μετά από μία φρικτή δωδεκαετία μνημονίων και καταπιέσεων, πάνω που άρχισε να ανθίζει και πάλι το εμπόριο και οι μικρές επιχειρήσεις να βρίσκουν το ρυθμό τους, ήρθαν τα μαντάτα για αυτόν τον κοροναιό.

Μία πανδημία παγκόσμιου βεληνεκούς, ένας ιός που απειλεί την ανθρωπότητα όσο κανένας άλλος ιός έως τώρα.

Μα είναι όντως τόσο τραγικά τα πράγματα?

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην υφήλιο.

Κοροναιός – Η Ελληνική Οικονομία Καταρρέει

Επιπτώσεις

Από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα εναντίον της πανδημίας: εγκλεισμοί, απαγόρευση μετακινήσεων, και κοινωνική αποστασιοποίηση, οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που υπέφεραν.

Πόσο καιρό μπορεί να αντέξει κάποιο μαγαζί χωρίς πελάτες? 1 εβδομάδα, 2?

Οι ανώτεροι αποφάσισαν ότι χρειάζονταν 2 μήνες.

Μα καλά, δεν έβλεπαν τι γίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες?

Και ποια βιομηχανία δεν υπέστη σοβαρότατα πλήγματα!

Διασκέδαση (μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα), εστίαση, τουρισμός, ένδυση και υπόδυση, μεταφορές, κατασκευές, υπηρεσίες (με εξαιρέσεις) και τόσες άλλες.

Μερικές όμως βιομηχανίες συνέχισαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής, φάρμακα, τράπεζες, διάφορα είδη υπηρεσιών, και άλλες.

Γενικά η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν σε τοπικό μόνο επίπεδο αυτή τη στιγμή υποφέρουν.

Δυστυχώς, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν σε καθημερινή βάση αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα, διάφορα χρέη, μειωμένη πελατεία, νέα μέτρα περιορισμού κλπ.

Και οι λογαριασμοί τρέχουν φυσικά. 0% μείωση στους λογαριασμούς ρέυματος, ύδρευσης, τηλεφώνου, φόρους, ένφια, και άλλα. Κάποιες μικροδιευκολύνσεις και επιδόματα που εκχωρήθηκαν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και σε ατομικό επίπεδο θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση απογοητευτικές και εκτός πραγματικότητας.

Πάντα έτσι θα είναι. Πρέπει να τα καταφέρνουμε μόνοι μας.

 Όπου και να στραφείς, ερημιά, κακοκεφιά, απογοήτευση.

Άλλαξε ο τρόπος ζωής μας, οι συνήθειες μας, αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο κατέστη απλησίαστο.

Και όχι μονο, ο κόσμος διχάστηκε, γίναμε πιο καχύποπτοι, ευέξαπτοι, σκληροί.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει, μόνο πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ή μήπως υπάρχει ελπίδα?

Και Τώρα;

Ήρθε το τέλος του κόσμου? Η κατάσταση είναι τραγική, είναι δυνατόν να επανέλθει η οικονομία ή και να ανακάμψουμε σαν χώρα?

Όχι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, απλά διανύουμε μια περίοδο προσαρμογής. Θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε σε προσωπικό επίπεδο αρχικά και στη συνέχεια να αναθεωρήσουμε ότι γνωρίζαμε ή και θεωρούσαμε δεδομένο σχετικά με τον τρόπο που εργαζόμασταν και διοικούσαμε τις επιχειρήσεις μας.

Εν μέσω τέτοιων οικονομικών δυσχερειών είναι που γεννιούνται νέες ευκαιρίες, και είναι ακριβώς η καταλληλότερη εποχή για να δούμε τα πράγματα υπό άλλη οπτική γωνία.

Δυναμική Ανασυγκρότηση

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Είμαστε θολωμένοι, καταπιεσμένοι, και απογοητευμένοι.

Και όμως μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα τα οποία ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε.

Καταρχήν, κάτι που θα σας βοηθούσε άμεσα. Μην κάθεστε συνεχώς στο ίδο μέρος ενώ εργάζεστε, στο γραφείο σας ή όποιο άλλο χώρο χρησιμοποιείτε.

Βγείτε για έναν περίπατο και αφήστε το νου σας να χαλαρώσει. Οδηγήστε, μιλήστε και ασχοληθείται με τα παιδιά σας, κάντε ένα διάλειμμα, πάρτε ένα μικρό δωράκι στη σύζυγό σας. Ηρεμήστε και ξεχάστε την εργασία και την επιχείρησή σας, μόνο προσωρινά, λίγα λεπτά καθημερινά είναι αρκετά.

Θα δείτε, ότι θα σας έρθουν ιδέες, μπορεί όχι με την πρώτη έξοδο, αλλά σιγά-σιγά ναι.

Πάντα μας έρχονται ιδέες και κυρίως σε ανύποπτη στιγμή.

Όπως έχουμε αναλύσει στο δωρεάν εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, “Επιχειρηματική Επιτυχία”, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί στα αγγλικά, ένας επιτυχυμένος επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Καινοτόμος
 • Δημιουργικός
 • Παραγωγικός
 • Ηγετική φυσιογνωμία
 • Εκτελεστής
 • Οραματιστής
 • Λύτης προβλημάτων
 • Να αυτοσχεδιάζει και να πειραματίζεται
 • Γνώστης του μάρκετινγκ
 • Να εκπαιδεύεται συνεχώς και να βελτιώνεται
 • Να διαθέτει ποιοτικούς και αξιόπιστους συνεργάτες
 • Να προβαίνει σε στρατηγικούς συνασπισμούς με άλλες εταιρείες και επιχειρηματίες
 • και άλλα

Για να επιτύχετε ως επιχειρηματίας, χρειάζεται θέληση, υπομονή, επιμονή, σκληρά νεύρα, και καθοδήγηση σε περίπτωση που δεν διαθέτετε εξειδικευμένες γνώσεις.

Τι να κάνουμε! Αν ήταν εύκολο, θα είμασταν όλοι πλούσιοι.

 

Στρατηγικοί Συνασπισμοί

Σε προηγούμενο άρθρο, αναλύσαμε το στρατηγικό μάρκετινγκ και σε άλλο διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικά την επιχείρησή μας ακολουθώντας ένα επιστημονικό σύστημα.

Πάντως, σε καμμία περίπτωση, δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε αν προβαίνουμε σε απρόσκοπτες ενέργειες, ενέργειες χωρίς πλάνο, αποσπασματικές.

Και σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε μία πολύ διαδεδομένη τεχνική του σύγχρονου μάρκετινγκ, την οποία εφαρμόζουμε κατά κόρον σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, διότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη δεν έχουν καλή σχέση με το διαδίκτυο.

Πιο πριν ανέφερα τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Ας δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στο τελευταίο χαρακτηριστικό.

Μπορούμε να στοχεύσουμε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων ή ακόμη και άλλων επιχειρήσεων (αν πωλούμε τα προιόντα και τις υπηρεσίες μας σε άλλες επιχειρήσεις) από αυτές τις οποίες στοχεύαμε έως τώρα,

Πως?

Προβαίνοντας σε στρατηγικούς συνασπισμούς με άλλες εταιρείες.

Ας προχωρήσουμε σε ένα παράδειγμα.

Κάνουμε μία έρευνα με σκοπό να εντοπίσουμε εταιρείες οι οποίες πωλούν άλλα αγαθά, διαφορετικά από τα δικά μας, αλλά τα οποία έχουν και σχέση με τη δική μας γκάμα προιόντων και υπηρεσιών. Μπορεί το ένα αγαθό να συμπληρώνει το άλλο.

Φεριπήν, μία εταιρεία πουλάει παπούτσια, και εμείς πουλάμε καπέλα. Οι πελάτες που αγοράζουν παπούτσια θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν και για καπέλα, αν τα έβρισκαν σε αξιόλογη προσφορά μαζί με τα παπούτσια, τα 2 στην τιμή του ενός,

Με τεχνκές αυτού του τύπου βοηθούμε επιχειρήσεις να στοχεύσουν άμεσα, χωρίς έξοδα, και με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ανθρώπους και ομάδες ανθρώπως οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Μέσω τέτοιων μεθόδων, νεοσύστατες κυρίως επιχειρήσεις. καταφέρνουν να πωλήσουν τα προιόντα τους χωρίς να χρειάζετα να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά σε διαφήμιση και προώθηση.

Πως ακριβώς όμως προβαίνουμε σε τέτοιους στρατηγικούς συνασπισμούς?

Αυτό είναι θέμα για επόμενο άρθρο.

Επίλογος – Επόμενα Βήματα

Μην το βάζετε κάτω επειδή η κατάσταση στη χώρα μας αλλά και γενικά σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Το διαδίκτυο κρύβει αμέτρητες ευκαιρίες για ανάπτυξη, αρκεί να κινηθούμε συστηματικά. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα τα οποία φαντάζουν τη δεδομένη στιγμή απλησίαστα. 

Είναι καιρός οι Ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το εργαλείο του μάρκετινγκ και να αρχίσουν να εξάγουν τα προιόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο.

Σε επόμενο άρθρο θα εμβαθύνουμε στο θέμα.

Μέχρι τότε, αν θες να γνωρίσεις περισσότερα για το θέμα και θες να δεις πως μπορείς να αναπτύξεις την επιχείρησή σου αξιοποιώντας τους διαθέσιμους και μη πόρους της μπορείς να προγραμματίσεις μία συνέντευξη σε μορφή βίντεο-κλήσης η οποία παρέχεται δωρεάν.

Ακόμη ένα άρθρο τελείωσε εδώ στο Web Market Support. Μέχρι το επόμενο άρθρο, να είστε όλοι καλά!

Αναστάσιος Τζώρτζης

Αναστάσιος Τζώρτζης

Ειδικός Σύμβουλος Μάρκετινγκ, Επιχειρηματίας

Επιχειρηματίας από το 1992, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Από τα τέλη του 2014, έπεσε στα δίχτυα του διαδικτυακού μάρκετινγκ και έκτοτε βοήθησε εκατοντάδες επιχειρήσεις του εξωτερικού να αυξήσουν τις πωλήσεις και το πελατολόγιο τους.

Απολαμβάνει την ανάγνωση, τη μουσική και τις τέχνες, τα μαθηματικά, το σκάκι, τον καφέ, το κολύμπι, τα Audi και να περνάει ποιοτικές ώρες με τα παιδιά του.

Marketing Publishing Mastery

Marketing Publishing Mastery

*Brand new private training workshop 1-1 live. Promote other companies' products and services, master every aspect of affiliate marketing, and become a brand by developing your own products

Black Friday/Cyber Monday 33% OFF

14-Day Free Trial/Unlimited Sessions

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This