Προτού ξεκινήσουμε τη συζήτηση επωνυμίας και μάρκετινγκ, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μια σύντομη ιστορία μαζί σας.
Όλα ξεκίνησαν αυτό το πολύ «ζεστό» απόγευμα του Σαββάτου, πριν από λίγο καιρό. Απολαύσαμε μια οικογενειακή δραστηριότητα στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόλις τελειώσαμε το γεύμα τα παιδιά μου άρχισαν να φωνάζουν για ένα παγωτό.
Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση; Δεν μπορείτε να πείτε ΟΧΙ, με τίποτα!
Ο μικρότερος γιος μου πήρε μια σοκολάτα ξυλάκι και ο μεγαλύτερος παρέγγειλε μαλακή βανίλια.
Το τελευταίο είναι το παγωτό που είναι πιο μαλακό και λιγότερο πυκνό από τα συνηθισμένα παγωτά που σερβίρονται από ειδικά μηχανήματα που διατηρούν προαναμεμιγμένο προϊόν σε πολύ χαμηλή, αλλά μη παγωμένη θερμοκρασία.
Αυτά που λέμε και “παγωτά μηχανής”.
Θυμάμαι τη γιαγιά μου που μου αγόραζε παγωτό μηχανής όταν ήμουν παιδί. Το λατρεύω.
Γιατί Η Εμφάνιση Προιόντος Παίζει Ρόλο

Image by RoyBuri – Pixabay
Τα παιδιά άρπαξαν τα παγωτά και βγήκαμε έξω από το κτίριο στον εξωτερικό χώρο. Βρήκαμε έναν ωραίο ξύλινο πάγκο κάτω από ένα δέντρο και έκανα ένα τηλεφώνημα.
Όταν έκλεισα το τηλέφωνο, είδα τον μεγάλο γιο μου να δυσκολεύεται με το παγωτό. Προσπαθούσε να το απολαύσει αλλά καθώς το παγωτό είναι πολύ μαλακό άρχισε να λειώνει.
Όλα γύρω του ήταν άσπρα από τη βανίλια και απλά δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να χαμογελάμε.
Πήγε να πλυθεί και όταν επέστρεψε, συζητήσαμε για αυτό.
Είπα “δεν είναι δικό σου το λάθος. Το παγωτό θα έλειωνε ούτως ή άλλως επειδή ο καιρός είναι πολύ ζεστός σήμερα.” Επίσης, είπα “έβαλαν τόσο πολύ παγωτό στην κορυφή που θα έπρεπε να το φάτε πα΄ρα πολύ γρήγορα”
Ο μικρός γιος μου ρώτησε “Γιατί το κάνουν αυτό; Δεν ξέρουν ότι είναι πολύ ζεστά έξω;”
Απάντησα “Ξέρουν, αλλά προσφέρουν παγωτό μέσα στο κτίριο, το οποίο είναι κλιματιζόμενο”
Ο μικρός μου γιος ρώτησε ξανά “Γιατί λοιπόν να μην βάζουν λιγότερο παγωτό;”
“Το κάνουν επειδή είναι θέμα branding (επωνυμίας) και μάρκετινγκ”, απάντησα.
Τι? τα παιδιά ρώτησαν μαζί. Αυτό σχετίζεται με τη δουλειά σου;
“Ακριβώς. Και τι εννοώ…”
Εάν κάποιος ενδιαφερόταν να αγοράσει μαλακό παγωτό από αυτό το κατάστημα και παρακολουθούσε εσάς ή κάποιον άλλο την ώρα που το αγόραζε, και ο υπάλληλος του καταστήματος προσέφερε μόνο μικρές μερίδες παγωτού, αυτό θα έκανε πιθανώς τον δυνητικό πελάτη να απογοητευτεί. Πιθανότατα θα πίστευε ότι αυτό το κατάστημα είναι πολύ ακριβό, σερβίρει πολύ λίγο παγωτό και θα προχωρούσε στο επόμενο κατάστημα του κτιρίου.
Γι ‘αυτό έβαλαν τόσο πολύ παγωτό στην κορυφή, για να ικανοποιήσουν τα μάτια και τις αισθήσεις σας. Και όταν τα μάτια αισθάνονται υπέροχα, ο εγκέφαλος ακολουθεί. Είναι όμορφο, είναι μεγάλο, φαίνεται υπέροχο, αξίζει τα λεφτά του.
Αυτό ακριβώς κάνουμε, κάνουμε τα προϊόντα να φαίνονται καλύτερα και ομορφότερα, ώστε οι άνθρωποι να τα αγοράζουν χωρίς πολύ σκέψη.
Έρευνα
Οι εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων. Γιατί;
Η διαδικτυακή βιβλιοθήκη Wiley υπογραμμίζει
Ο σχεδιασμός προϊόντος έχει αναγνωριστεί ως ευκαιρία για διαφοροποίηση πλεονεκτήματος στην αγορά. Η εμφάνιση ενός προϊόντος επηρεάζει την επιλογή των καταναλωτικών προϊόντων με διάφορους τρόπους.
Με βάση μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, εντοπίζονται έξι διαφορετικοί ρόλοι της εμφάνισης προϊόντος για τους καταναλωτές: (1) επικοινωνία αισθητικής, (2) συμβολική, (3) λειτουργική και (4) εργονομική πληροφορία. (5) πρόκληση προσοχής (ενδαφέροντος) και (6) κατηγοριοποίηση. Η εμφάνιση ενός προϊόντος μπορεί να έχει αισθητική και συμβολική αξία για τους καταναλωτές, μπορεί να επικοινωνεί λειτουργικά χαρακτηριστικά και να δίνει ποιοτική εντύπωση (λειτουργική αξία) και μπορεί να επικοινωνεί την ευκολία χρήσης (εργονομική αξία). Επιπλέον, μπορεί να τραβήξει την προσοχή και να επηρεάσει την ευκολία κατηγοριοποίησης του προϊόντος.
Το Διεθνές Περιοδικό Σχεδιασμού αναλύει τον “τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται την εμφάνιση των προϊόντων”
Οι εταιρείες που μπορούν να επικοινωνήσουν ένα ορισμένο νόημα, αξία (π.χ. κύρος) μέσω της εμφάνισης ενός σχεδιασμού προϊόντος μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας του προϊόντος (Lewalski, 1988; Bloch, 1995; Hertenstein, Platt, & Veryzer , 2005; Yamamoto & Lambert, 1994; Chang & Wu, 2007).
Σύμφωνα με τον Krippendorf (1989), τα προϊόντα του σχεδιασμού πρέπει να είναι κατανοητά και να έχουν αξία για κάποιον. Η έννοια της εμφάνισης ενός προϊόντος βοηθά τους καταναλωτές να αξιολογήσουν το προϊόν με λειτουργικά, αισθητικά, συμβολικά ή εργονομικά κίνητρα.
Μεγάλος όγκος ερευνών έχει εντοπίσει χαρακτηριστικά εμφάνισης προϊόντων που μπορούν να προέλθουν από την εμφάνιση του προϊόντος, καθώς και από συσκευασίες, γραμματοσειρές ή λογότυπα (Ellis, 1993; Orth & Malkewitz, 2008, Henderson, Giese, & Cote, 2004). Τα χαρακτηριστικά εμφάνισης που αναφέρονται στη βιβλιογραφία περιλαμβάνουν αρμονία, ενότητα, συμμετρία (Ellis, 1993). αναλογία, τυπικότητα (Veryzer & Hutchinson, 1998); μαζικότητα, φυσικότητα και λιχουδιά (Orth & Malkewitz, 2008).
Η Melike Demirbag Kaplan διερευνά το θέμα “Εμφάνιση προϊόντων και γνώση επωνυμίας”
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έγινε μάρτυρας μιας συνεχώς αυξανόμενης αύξησης του ενδιαφέροντος για το branding και τη διαχείριση επωνυμίας τόσο από τον ακαδημαϊκό κύκλο όσο και από τους επαγγελματίες. Μια πληθώρα μελετών σε αυτόν τον τομέα έχει αναδειχθεί και εμπλουτίσει την κατανόησή μας για το μαρκάρισμα, κυρίως λόγω της συνειδητοποίησης ότι οι μάρκες (επωνυμίες) είναι τα πιο στρατηγικά και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης μια αυξανόμενη προσοχή που δίνεται στον σχεδιασμό προϊόντων, η οποία οφείλεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός θεωρείται πλέον ένας ισχυρός διαφοροποιητής και ως εκ τούτου ένα στρατηγικό εργαλείο για την επίτευξη και τη διατήρηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων
Λόγοι για να λάβετε σοβαρά την εμφάνιση του προϊόντος
- Διαφοροποίηση πλεονεκτήματος στην αγορά
- Ένα στρατηγικό εργαλείο για την επίτευξη και διατήρηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων
- Αισθητική και συμβολική αξία για τους καταναλωτές
- Επικοινωνεί λειτουργικά χαρακτηριστικά
- Δίνει μια ποιοτική εντύπωση
- Επικοινωνεί την ευκολία χρήσης
- Μπορεί να τραβήξει την προσοχή
- Μπορεί να επηρεάσει την ευκολία κατηγοριοποίησης του προϊόντος
- Επικοινωνεί συγκεκριμένες έννοιες και αξίες
- Οι πρώτες εντυπώσεις είναι το παν
- Η αποτελεσματική προώθηση επωνυμίας διεγείρει το συναίσθημα, το οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις επιλογές των καταναλωτών
Διαδικτυακό μαρκάρισμα και μάρκετινγκ
- Οι καταναλωτές αποφασίζουν να μην ξαναεπισκεφτούν έναν ιστότοπο εάν δεν έχει μια ελκυστική αισθητική
- Ο καθαρός σχεδιασμός ιστοσελίδων βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αγοράς
- Οι γραμματοσειρές, το μέγεθος κειμένου, το χρώμα και οι εικόνες είναι όλες οπτικές πτυχές ενός ιστότοπου (το προϊόν)
- Η φωνή της μάρκας εγχέεται μέσω του στυλ εξυπηρέτησης πελατών, αναρτήσεων ιστολογίου, email μάρκετινγκ, δημοσιεύσεων κοινωνικών μέσων, βίντεο, διαφημίσεων

Image by maxmann – Pixabay
Μάρκετινγκ και Γλώσσα Πωλήσεων
Οι διαφημίσεις και τα μηνύματα μάρκετινγκ είναι παντού. Τα καταναλώνουμε καθώς περπατάμε, τρώμε, ακούμε ραδιόφωνο, βλέπουμε τηλεόραση, βίντεο στο You-Tube και άλλα κανάλια στο διαδίκτυο, στους δρόμους, στα ρούχα, στα αυτοκίνητα, στους ιστότοπους κ.λπ.
Μας βομβαρδίζουν με αυτά τα μηνύματα όλη την ημέρα, ακατάπαυστα.
Το ανθρώπινο μυαλό συλλέγει δεδομένα από ένα ευρύ φάσμα εμπορικών σημάτων και προϊόντων καθημερινά.
Τι κοινό έχουν όμως όλες αυτές οι διαφημίσεις;
Όλες προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σε ένα πολύπλευρο περιβάλλον.
Το μάρκετινγκ και η διαφήμιση επεκτείνουν την εμφάνιση των προϊόντων στο επόμενο επίπεδο. Τα μηνύματα μάρκετινγκ έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ευαισθητοποίηση, πίστη στην επωνυμία, αξιοπιστία, επαγγελματισμό και το πιο σημαντικό για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αξιολογήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και τελικά να τους βοηθήσουν να αναλάβουν δράση.
Γιατί;
Επειδή ζούμε σε μια εποχή υπερφόρτωσης πληροφοριών. Οι διαφημίσεις είναι παντού και οι επωνυμίες ανταγωνίζονται σε διάφορα περιβάλλοντα. Οι πιο συναρπαστικές διαφημίσεις και τα πιο σαφή μηνύματα είναι αυτά που κερδίζουν την προσοχή της πλειοψηφίας των καταναλωτών.
Μηνύματα που κατανοούν γρήγορα οι άνθρωποι χωρίς αμφιβολίες ξεχωρίζουν από το πλήθος.
Εδώ εισέρχεται στο παιχνίδι η “γλώσσα πλήσεων-copywriting”. Είναι υπεύθυνο για να πυροδοτήσει τα συναισθήματα των καταναλωτών και να τους βοηθήσει να οραματιστούν το όμορφο αποτέλεσμα που προκύπτει μετά την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Είναι επίσης υπεύθυνο να υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι η ζωή τους δεν είναι ακόμα όσο υπέροχη θα ήθελαν να είναι, και το μόνο που χρειάζονται είναι αυτό το νέο προϊόν που θα αλλάξει τα πάντα για αυτούς.
Συνολικά, αυτό που κατέχει ύψιστη σημασία είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού προϊόντος, συσκευασίας και αποτελεσματικών διαφημίσεων και μηνυμάτων μάρκετινγκ που θα παρακινήσει τους αγοραστές να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να αγοράσουν, ξανά και ξανά.
Στη συνέχεια, έχει ιδιαίτερη σημασία η εξυπηρέτηση πελατών, η εξυπηρέτηση μετά την πώληση, η διατήρηση και η συχνή επικοινωνία με πελάτες εν ισχύ και η επέκταση.
Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για μια άλλη συζήτηση.
Προώθηση Αγαθών/Διαφήμιση/Πωλήσεις
- Αναπτύξτε αποτελεσματικά την επιχείρησή σας με συστηματικό μάρκετινγκ
- Αυξήστε τις πωλήσεις σας με στρατηγικό μάρκετινγκ
- 23 λόγοι για να επενδύσει η επιχείρησή σας στο μάρκετινγκ περιεχομένου
- Μην πιέζετε υπερβολικά τους πελάτες σας
- Γιατί ένας ιστότοπος είναι πάντα σημαντικός, αλλά όχι πάντα αρκετός
- 23 λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο το μάρκετινγκ
Επιχειρήσεις
- Τι με καθοδηγεί σαν επιχειρηματία
- Αποτελεσματικές στρατηγικές αφοσίωσης πελατών με παραδείγματα
- Γιατί η επιβράβευση των εργαζομένων σχεδόν πάντα λειτουργεί
- Κορωνοιός – η Ελληνική οικονομία καταρρέει
- Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν
- Γιατί μία καφετέρια δεν είναι πάντα μια καλή επιχειρηματική ιδέα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΜΕΣΩ ZOOM/
Ή ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ
Με τον: Αναστάσιο Τζώρτζη
*Τα 4 πρώτα εργαστήρια (30 ημέρες) παραδίδονται δωρεάν
Επίλογος
Λοιπόν, τι πιστεύετε?
Πρέπει οι μάρκες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την εμφάνιση του προϊόντος ή όχι;
Μπορεί μια επωνυμία να επιβιώσει αναπτύσσοντας απλώς καταπληκτικά και υπέροχα προϊόντα;
Πρέπει οι επωνυμίες να ξοδεύουν χρήματα στο μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και το copywriting (γλώσσα πωλήσεων);
Χρειάζεστε βοήθεια με την προώθηση επωνυμίας και το μάρκετινγκ; Χρειάζεστε βοήθεια για να δημιουργήσετε υπέροχα προϊόντα και υπηρεσίες που το κοινό σας θα λατρέψει?
Μπορείτε να προγραμματίσετε μία συνέντευξη σε μορφή βίντεο-κλήσης για να μας βοηθήσετε να κατανοήσουμε πού βρίσκεται τώρα η επιχείρησή σας, τις ανάγκες και τους στόχους σας και θα σας δώσουμε μια λεπτομερή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Στη συνέχεια, θα δημιουργήσουμε δωρεάν την πρώτη καμπάνια για να σας αποδείξουμε ότι μπορούμε να αποφέρουμε αποτελέσματα.
Ακόμη ένα άρθρο τελείωσε, εδώ στην Υποστήριξη της Διαδικτυακής Αγοράς. Περιμένω τα σχόλια και τις σκέψεις σας. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε όλοι καλά.

Αναστάσιος Τζώρτζης
Ειδικός Σύμβουλος Μάρκετινγκ, δημιουργός της μεθοδολογίας "Τα 7 Ιδανικά"
Επιχειρηματίας από το 1992, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από τα τέλη του 2014, επεκτάθηκα στο διαδικτυακό μάρκετινγκ και έκτοτε βοήθησα εκατοντάδες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις και το πελατολόγιο τους.
Ιδρυτής των: WebMarketSupport, Muvimag, SummerDream.
Απολαμβάνω την ανάγνωση, τις τέχνες, τις επιστήμες, το σκάκι, τον καφέ, το τσάι, το κολύμπι, τα Audi και να περνάω ποιοτικές ώρες με τα παιδιά μου.
0 Comments